Je huidige keuze
Binnen 2-3 werkdagen thuisbezorgd
Supervers van de kweker
Gratis verzending vanaf 60 euro

10% korting met code 'staycation10'

Dit is waarom je bloemen schuin moet afsnijden

Iedere keer wanneer je een bos bloemen koopt, hoor je dezelfde tip; vergeet niet de bloemen schuin af te snijden. En wees eerlijk, meestal zet je de bloemen gewoon in een laagje water en denk je er niet meer aan. Waarom is het toch verstandig deze tip op te volgen, en wat is de reden dat dit altijd gezegd wordt? We leggen het je graag uit.

Elke plant of bloem heeft wortels nodig om te overleven. Snijbloemen zijn zo gekweekt dat ze ook een tijdje zonder wortels mooi in de vaas blijven staan. Hiervoor hebben ze wel voedingsstoffen en water nodig. Om die optimaal te kunnen opnemen, heeft de bloem aan de stengel een ‘wondje’ nodig. Door met een mesje de steel schuin af te snijden, creëer je een nieuw wondje waardoor de bloem water en voedingsstoffen opneemt.

Waarom schuin afsnijden?
De reden dat je een steel schuin en niet recht afsnijdt is eigenlijk heel simpel. De oppervlakte van het wondje is daarmee groter en daarmee hebben bacteriën en schimmels minder kans, en de bloem neemt beter water en voedingsstoffen op. Een optimale hoek is 45 graden. Dat een bloem daardoor meer water opneemt, is een hardnekkig fabeltje.

Waarom doet de bloemist dat niet?
Onze natuur is fascinerend. Wanneer een stukje van de steel wordt gesneden, zal de bloem proberen zichzelf razendsnel te herstellen. Tegen de tijd dat je thuis bent en de bloemen op water zet, is het wondje al gedicht en neemt de bloem minder water op. Dat is ook de reden dat je een bloemist wel een snoeischaar ziet gebruiken. Die knipt alleen de bos netjes voor je op maat.

Wat heb ik daarvoor nodig?
Gebruik een schoon en scherp mesje die je alleen voor snijbloemen gebruikt. Tegenwoordig bestaan er ook speciale mesjes voor het afsnijden van bloemenstelen, in vrolijke kleuren. Een (snoei)schaar is niet geschikt, omdat je daarmee de cellen van de steel platdrukt, en dat is precies wat je niet wil. Een mesje of schaar die je ook voor andere taken gebruikt is ook niet verstandig, want zo kunnen bacteriën in de steel komen.

Zo ga je te werk
Neem rustig de tijd en ga voorzichtig te werk. Het is niet de bedoeling dat je stelen gaat snijden alsof je bieslook aan het hakken bent. Houd de steel vast met één hand en snij met je andere hand 2cm boven de steel schuin van je af (nooit naar je toe!). De wond moet een beetje vlak en schuin zijn. Zet daarna zo snel mogelijk de steel in het water. Een wondje herstelt namelijk vrijwel direct. Wacht dus niet tot je de hele bos gesneden hebt. Beginnen de bloemen na enkele dagen te verwelken? Dan kun je dit herhalen. Tulpen groeien altijd nog een paar centimeter door.

Nog meer tips voor je bloemenpracht

  • Laat losse bladeren niet in het water hangen, hierdoor wordt het water sneller vervuild.
  • Gebruik altijd een schone vaas met vers water
  • Zet je bos bloemen niet in de buurt van fruit
  • Houd je bloemen uit direct zonlicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *