Je huidige keuze
Binnen 2-3 werkdagen thuisbezorgd
Supervers van de kweker
Gratis verzending vanaf 60 euro

10% korting met code 'staycation10'

Kerstboom verpotten in 4 stappen

We genieten weer volop van de feestdagen en dan mag een kerstboom natuurlijk niet ontbreken. De traditie van een boom in huis gaat al heel ver terug en is waarschijnlijk een Germaanse traditie. Hoe leuk het ook is, voor een boom is het een hele belevenis. Zo vanuit de koude grond naar onze warme woonkamer. Vroeger stonden we daar niet zo bij stil, maar tegenwoordig kiezen we gelukkig wat duurzamer.

Een gemiddelde kerstboom is tussen de 7 en 10 jaar oud voordat het een volwaardige kerstboom is. Eigenlijk zonde om zo’n boom na de feestdagen weg te gooien. En het is ook niet nodig. Een kerstboom met kluit heeft al een veel grotere kans om de volgende Kerst te halen. Daarom verkopen wij alleen kerstbomen met kluit, vers van de kweker.

Het stappenplan voor je kerstboom

Voor een kerstboom met kluit zorgen is iets meer werk, maar het is het waard. Je kunt meerdere jaren van de boom genieten en je helpt de natuur een handje. Je hebt meerdere opties om voor de boom te zorgen.

Ben je van plan om de kerstboom elk jaar weer naar binnen te halen? Dan kun je de boom beter niet in de tuin planten. Een kerstboom wordt al snel veel te groot en de wortels groeien door je hele tuin heen. De boom is daarna niet meer uit te graven zonder de kerstboom te beschadigen. Na een paar jaar heb je een prachtige grote boom in de tuin, maar daar heb je binnen natuurlijk niet zoveel aan. Je kerstboom verpotten in een grotere plantenpot is dan een betere keuze.

We hebben kerstbomen in mooie manden en potten, maar buiten kun je de plant het beste in een vorstbestendige pot plaatsen, een slag groter dan de kluit.

Verwijder de decoratie van je kerstboom en laat de boom wennen aan koelere temperaturen in bijvoorbeeld de gang.

Kerstboom verpotten? Tijd om aan de slag te gaan

De allerbeste tijd om de kerstboom te verpotten is in de lente, maar dan ben je Kerst natuurlijk allang weer vergeten. Daarom kun je gelijk na de feestdagen aan de slag. Let er wel op dat je wacht tot het buiten niet meer vriest. Het verschil in temperatuur zou dan echt te groot zijn. Haal eerst de kerstdecoratie uit de boom en zet de kerstboom een paar dagen op een koele plek om te wennen aan de koudere temperaturen. Bijvoorbeeld in de garage of de gang.

Vul de bodem van de pot met hydrokorrels.

Stap 1: Zoek een geschikte pot

Je hebt een pot nodig die een slag groter is dan de pot waar de plant nu in staat. Kies een pot met een gat onderin zodat het water kan weglopen. Je kerstboom heeft vrij veel dorst, dus vul de bodem met hydrokorrels.

Vul de pot met een laagje verse potgrond, kerstbomen houden van een zure grond.

Stap 2: Vul de pot met een laagje verse potgrond

Je kerstboom heeft nieuwe voedingsstoffen nodig. Vul de pot daarom met een laagje verse potgrond. Kerstbomen houden van een licht zure grond.

Plaats je kerstboom voorzichtig in de nieuwe pot.

Stap 3: Plaats de kerstboom in de pot

Nu komt het belangrijkste deel, neem hier ook even de tijd voor. Haal de kerstboom voorzichtig uit de (kwekers)pot. Nu haal je een beetje potgrond los van de kluit, wees voorzichtig dat je de wortels niet beschadigt. De kluit kan een beetje uitgedroogd zijn, dus geef de boom genoeg water. Zet nu de boom in de nieuwe pot.

Vul de pot met verse potgrond en druk de grond goed aan.

Stap 4: Vul de pot met verse potgrond

Vul de pot nu rondom aan met genoeg potgrond. De kerstboom kan een beetje zwaar zijn, dus wees niet bang om iets te veel potgrond aan de pot toe te voegen. Wanneer je weer water geeft zal de aarde altijd een beetje zakken.

Voeg water toe aan de kluit zodat de boom een goeie start heeft.

Hoera! Je kerstboom heeft een nieuwe thuis

Om je boom een goeie start te geven, geef je de kluit nu ruim water, net zo lang totdat je het water onderin de pot eruit ziet lopen. De komende tijd heeft de boom regelmatig water nodig.

Hoe nu verder?

Zoals je ziet is het niet zo moeilijk om voor een kerstboom te zorgen. Wanneer je het hele jaar goed zorgt voor je kerstboom, kun je deze volgend jaar weer naar binnen halen. Je zult merken dat buiten de boom snel zal groeien. Je kunt de kerstboom snoeien om de vorm te behouden. Geef de kerstboom regelmatig water, zeker tijdens een zonnige lente. Zodra het weer december is kun je de kerstboom weer binnen zetten. Ook dan zet je de boom eerst een paar dagen op een koele plek om weer te wennen aan warmere temperaturen.

Heb je vragen over je kerstboom? Laat het hieronder weten in de reacties.

Een gedachte over “Kerstboom verpotten in 4 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *