Je huidige keuze
Binnen 1-2 werkdagen thuisbezorgd
Supervers van de kweker
Gratis verzending vanaf 60 euro

Kerstboom verpotten in 4 stappen

Wanneer de feestdagen voorbij zijn is het ook weer tijd om afscheid te nemen van de kerstboom. Een van de meest duurzame kerstbomen is een boom met kluit in een pot. Zelfs nog duurzamer dan een kunstkerstboom! Daarom verkopen we elk jaar kerstbomen vers van de kweker met kluit in onze pop-up shop YourChristmasTree. Heb je een kerstboom met kluit in een pot? Dan kun je kerstboom verpotten in een grotere pot. Met een beetje zorg en liefde is je kerstboom klaar voor volgend jaar.

Voor een echte kerstboom zorgen is iets meer werk, maar het is het waard. Je kunt meerdere jaren van de boom genieten en je helpt de natuur een handje. Je hebt meerdere opties om voor de boom te zorgen. Ben je van plan om de kerstboom elk jaar weer naar binnen te halen? Dan kun je de boom beter niet in de tuin planten. Een kerstboom wordt al snel veel te groot en de wortels groeien door je hele tuin heen. De boom is daarna niet meer uit te graven. Na een paar jaar heb je een prachtige grote boom in de tuin, maar daar heb je binnen natuurlijk niet zoveel aan. Je kerstboom verpotten in een grotere plantenpot is dan een betere keuze.

Verwijder de decoratie van je kerstboom en laat de boom wennen aan koelere temperaturen in bijvoorbeeld de gang.

Kerstboom verpotten? Tijd om aan de slag te gaan

De allerbeste tijd om de kerstboom te verpotten is in de lente, maar dan ben je Kerst natuurlijk allang weer vergeten. Daarom kun je gelijk aan de slag, maar alleen als het buiten niet vriest. Op het moment van schrijven is de temperatuur ideaal om de boom in de tuin of op je balkon te zetten. Haal eerst de kerstdecoratie uit de boom en zet de kerstboom een paar dagen op een koele plek om te wennen aan de koudere temperaturen. Bijvoorbeeld in de garage of de gang.

Vul de bodem van de pot met hydrokorrels.

Stap 1: Zoek een geschikte pot

Je hebt een pot nodig die een slag groter is dan de pot waar de plant nu in staat. Kies een pot met een gat onderin zodat het water kan weglopen. Je kerstboom heeft vrij veel dorst, dus vul de bodem met hydrokorrels.

Vul de pot met een laagje verse potgrond, kerstbomen houden van een zure grond.

Stap 2: Vul de pot met een laagje verse potgrond

Je kerstboom heeft nieuwe voedingsstoffen nodig. Vul de pot daarom met een laagje verse potgrond. Kerstbomen houden van een licht zure grond.

Plaats je kerstboom voorzichtig in de nieuwe pot.

Stap 3: Plaats de kerstboom in de pot

Nu komt het belangrijkste deel, neem hier ook even de tijd voor. Haal de kerstboom voorzichtig uit de (kwekers)pot. Nu haal je een beetje potgrond los van de kluit, wees voorzichtig dat je de wortels niet beschadigt. De kluit kan een beetje uitgedroogd zijn, dus geef de boom genoeg water. Zet nu de boom in de nieuwe pot.

Vul de pot met verse potgrond en druk de grond goed aan.

Stap 4: Vul de pot met verse potgrond

Vul de pot nu rondom aan met genoeg potgrond. De kerstboom kan een beetje zwaar zijn, dus wees niet bang om iets te veel potgrond aan de pot toe te voegen. Wanneer je weer water geeft zal de aarde altijd een beetje zakken.

Voeg water toe aan de kluit zodat de boom een goeie start heeft.

Hoera! Je kerstboom heeft een nieuwe thuis

Om je boom een goeie start te geven, geef je de kluit nu ruim water, net zo lang totdat je het water onderin de pot eruit ziet lopen. De komende tijd heeft de boom regelmatig water nodig.

Hoe nu verder?

Zoals je ziet is het niet zo moeilijk om voor een kerstboom te zorgen. Wanneer je het hele jaar goed zorgt voor je kerstboom, kun je deze volgend jaar weer naar binnen halen. Je zult merken dat buiten de boom snel zal groeien. Je kunt de kerstboom snoeien om de vorm te behouden. Geef de kerstboom regelmatig water, zeker tijdens een zonnige lente. Zodra het weer december is kun je de kerstboom weer binnen zetten. Ook dan zet je de boom eerst een paar dagen op een koele plek om weer te wennen aan warmere temperaturen.

Heb je vragen over je kerstboom? Laat het hieronder weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *