Je leven is al druk genoeg en dan wil je wel eens vergeten goed te zorgen voor de groene vrienden in je huis. Wij snappen dat. Daarom hebben wij alvast een selectie gemaakt van onze favoriete kamerplanten. Deze makkelijke kamerplanten kunnen wel tegen een stootje. Bovendien staan ze echt prachtig in elk interieur, ook als je een keertje vergeet water te geven.
1. Zamioculcas (ZZ-plant)
Onze absolute favoriet is de Zamioculcas. Dit is een prachtige plant met mooie dikke glanzende bladeren die eigenlijk overal in huis blij is. Zo kun je de Zamioculcas op een lichte plek in huis zetten, maar een meer schaduwrijke standplaats is ook geen enkel probleem. Is water geven zo ongeveer het laatste op je todo-lijstje? No worries. De ZZ-plant heeft liever te weinig water dan te veel. De potgrond mag zelfs eerst helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. In de zomer let je daar iets meer op dan in de winter. Ben je in het weekend het huis schoonmaken? Dan kun je extra lief zijn voor deze plant door even met een vochtige doek (met alleen water) de bladeren af te nemen. Gegarandeerd succes!
2. Sansevieria (Vrouwentong)
In de categorie makkelijke kamerplanten mag de Sansevieria natuurlijk niet ontbreken. Deze plant is de ware krachtpatser als het gaat om uithoudingsvermogen. Welke soort je ook kiest, deze kamerplant is bijna onverwoestbaar. De Sansevieria had een lange tijd een wat stoffig imago, maar is inmiddels weer helemaal hip. En dat is ook niet zo vreemd. Er zijn ontzettend veel soorten te vinden en ze zijn echt mooi om te zien. Een Sansevieria is overal in huis tevreden en heeft echt maar heel weinig water nodig. Ook hier geldt weer dezelfde regel, de potgrond mag helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Een Sansevieria groeit niet super snel, dus vaak verpotten is zelfs ook niet nodig.
-
Vrouwentong (Sansevieria Futura Superba) – Ø12cm ↕30cm
-
Sansevieria in Plantpot met Happy birthday print – Ø7,5cm – ↕15cm
-
Vrouwentong (Sansevieria cylindrica ‘Twist’) – Ø11cm ↕40cm
-
Sansevieria Mikado Ø19cm – ↕70cm
-
Sansevieria Whitney 12cm – Ø12cm – ↕27cm
-
Sansevieria Trifasciata Laurentii – Ø17cm – ↕60cm
3. Spathiphyllum (Lepelplant)
Zoek je een makkelijke bloeiende kamerplant? Dan heb je aan de Spathiphyllum een hele goeie. Wanneer de Lepelplant zich op haar plek voelt, zal ze je belonen met mooie witte bloemen. Deze bloeien wel weer uit, maar daar komt steeds weer een nieuwe voor terug. De Spathiphyllum geeft zelf aan wanneer ze water nodig heeft. De bladeren gaan dan erg dramatisch hangen. Geef de plant dan een scheutje water en hup, de Lepelplant leeft weer helemaal op. Onze tip: film dat proces eens en maak een leuke timelapse video. En oh ja, oude bladeren worden vanzelf door de plant afgestoten en kun je gerust een keer verwijderen. Zo blijft de plant mooi en kun je de indruk wekken dat je handig bent met planten.
4. Beaucarnea (Olifantspoot)
Zoek je een kamerplant met een beetje stoere uitstraling? Dan zouden wij voor de Beaucarnea gaan. Dit lijkt bijna op een klein boompje in je huis, en door de stam wordt hij ook wel de Olifantspoot genoemd. Met een bad hair day als bladeren. De stam is ook het geheim van deze plant. De stam heeft van binnen een sponsachtige structuur. Hierdoor kan deze kamerplant heel veel water opslaan om een lange tijd mee vooruit te kunnen. In de winter mag de potgrond enkele weken droog aanvoelen. In de zomer enkele dagen. De enige eis van de Olifantspoot is wel een zonnige plek in huis. Maar goed, dat mag dan ook wel.
5. Aloë vera
Over de Aloë vera kunnen we blijven praten. Wat deze plant bijzonder maakt is dat je met nauwelijks verzorging er zoveel voor terugkrijgt. Niet voor niets wordt het sap van deze plant gebruikt in Aloë vera drinks en verzorgingsproducten. Bij voldoende zonlicht zal de plant aardig doorgroeien. Verder heeft de Aloë vera weinig verzorging nodig. Liever te weinig water dan te veel. Je kunt de kamerplant mooi in vorm houden door een blad af te knippen. Dat doet de Aloë vera niks. Er ontstaat al snel een vliesje op de wond van het blad en na een paar minuten verandert het in een rubberachtig laagje. Het sap van de plant heeft deze helende werking ook op je huid. De afgeknipte bladeren dus zeker niet weggooien, het sap is heel erg nuttig. Ook is deze plant heel erg makkelijk te stekken, mocht je willen uitbreiden.
Dus, kamerplanten zijn zo moeilijk nog niet!
Het is echt niet zo moeilijk om te zorgen voor kamerplanten, maar deze planten zorgen voor een beetje extra zekerheid. Ze zijn sterk en hebben weinig nodig om gelukkig te zijn in je huis. Mocht het met deze planten goed lukken, en begin je stiekem toch een beetje groene vingers te krijgen? Dan kun je in onze webshop ook eens gaan spieken bij de wat meer veeleisende kamerplanten. Misschien ontdek je wel een nieuwe hobby!
Heb ze allemaal