Helaas krijgt bijna iedereen ermee te maken, zeker wanneer je meerdere kamerplanten in huis hebt. Die vervelende kleine vliegjes die je ineens overal in huis lijkt te zien. Ze zijn totaal ongevaarlijk, maar hebben een soort van hobby om in je gezicht te vliegen, heel irritant. Maar nog vervelender zijn de larven, die kunnen je geliefde planten flink beschadigen. Hieronder helpen wij je in een paar stappen van die vervelende vliegjes af.
Heb ik een rouwvliegje of een fruitvliegje?
Het zijn allebei super kleine vliegjes die rondhangen in je huis en soms je keuken, maar ze zijn wel verschillend. Een fruitvliegje heeft grote rode ogen en komen af op rijp fruit en voedselresten. Een fruitvliegje is gemakkelijk te bestrijden door simpelweg de vaat niet op je aanrecht te laten staan, vers fruit af te dekken en overrijp fruit direct buiten weg te gooien. De varenrouwmug is iets moeilijker te bestrijden.
Wat is een rouwvlieg of rouwvarenmug?
Beide namen komen voor, maar de meeste mensen noemen het een rouwvlieg, ook al is het geen vlieg maar een mug (die niet steekt). Ze zijn nog kleiner dan de fruitvlieg en hebben een iets meer langwerpige vorm. Het zijn niet heel handige vliegers en landen daarom vaak snel overal waar je ze niet wilt hebben (soms nemen ze zelfs een duikvlucht in je koffie, daar houdt een rouwvlieg erg van). Ook al is dat nogal vervelend, de vliegjes zijn niet het grootste probleem.
Het (saaie) leven van de rouwvarenmug
Rouwvliegjes hebben een kort bestaan, een gemiddeld vliegje dwarrelt maar een paar dagen rond. Maar per keer kan het vrouwtje maar liefst 200 eitjes leggen. En dat doen ze graag in jouw kamerplant (the audacity!). De larven van de vliegjes genieten erg van de vochtige potgrond en vreten de wortels van je plant aan. Hierdoor kan de plant voedingsstoffen niet meer goed opnemen en zal je kamerplant verzwakken. In het ergste geval gaat de plant dood. Wanneer de vliegjes naar andere planten overvliegen heb je al snel last van een plaag. Daarom is het verstandig ze zo snel mogelijk te bestrijden.
Zet de besmette plant apart
Eerst willen we weten waar ze vandaan komen. Ga op expeditie in je eigen huis en tik tegen de pot van elke plant. Wanneer er vliegjes uit komen weet je dat deze plant last heeft van de plaag. Besmette planten zet je het liefste even in een andere kamer, om te voorkomen dat de plaag overslaat op je andere planten.
Potgrond uitdrogen tegen rouwvliegjes
Rouwvliegjes komen meestal mee met een nieuwe plant of verse potgrond. Ze leven daarbij het liefst in een vochtige omgeving. De meeste mensen denken dat ze planten vergeten water te geven, maar eigenlijk is het precies andersom; vaak krijgt de plant te veel water. Hierdoor ontstaat een vochtige kluit en natte wortels, zo ongeveer het paradijs voor de rouwvliegjes. Controleer daarom eens goed de potgrond. Is de kluit vochtig dan heb je de oorzaak eigenlijk al gevonden. De komende tijd geef je de plant even geen water. Geen zorgen, je plant kan echt wel wat hebben. Heb je een dorstige plant zoals een Alocasia, dan geef je vanaf nu alleen kleine scheutjes water.
Vervang de potgrond tegen rouwvliegjes
De larven van de rouwvliegjes leven in de bovenste laag van je potgrond. Een goede oplossing is om de besmette grond te vervangen voor verse potgrond. Haal voorzichtig je plant uit de pot en verwijder de bovenste laag potgrond. Spoel heel voorzichtig de wortels af. Maak de pot waar de plant in staat zorgvuldig en grondig schoon met heet water en een sopje en spoel goed na en droog de pot af. Gooi de besmette potgrond direct buiten weg en zet de plant weer in de pot met verse nieuwe potgrond. Dit is ook een goede oplossing voor planten met een natte kluit. Die kan in de nieuwe potgrond een beetje indrogen.
Potgrond afdekken tegen rouwvliegjes
Hier zijn we niet echt voorstander van, maar als de plaag echt erg is, kun je overwegen tijdelijk een laagje zand te strooien over de potgrond heen. De vliegjes kunnen dan zeker weten geen eitjes meer leggen en de larven kunnen er niet meer uit en zullen sterven. Het nadeel is dat dit ook heel nadelig is voor de kamerplant zelf, en we zijn net bezig die te redden. Dit is dus eigenlijk een laatste redmiddel.
Kaneel tegen rouwvliegjes
Een ander huismiddeltje dat soms kan werken is kaneel. Dit is totaal onschadelijk voor je plant, en kun je gewoon strooien over de potgrond heen. Het ziet er alleen niet heel erg cool uit. Je kunt er ook een soort extract van maken. Kook een liter water en voeg er twee eetlepels kaneel aan toe. Laat het mengsel afkoelen. Er ontstaat nu een soort drab onderin, dat zeef je eruit en wat overblijft is water met kaneel, waar rouwvliegjes een hekel aan hebben. Dit moet je een paar keer herhalen om effect te hebben.
Aaltjes tegen rouwvliegjes
Aaltjes zijn super kleine wormpjes die de larven binnendringen en daarmee doden. Daarna zoeken ze vrolijk naar de volgende. Een ontzettend slimme manier van biologisch de plaag bestrijden. Ik weet wat je denkt, een plant vol wormen, daar zit je ook niet echt rustig naast. Maar geen zorgen. Aaltjes zijn zo klein dat ze niet met het blote oog waarneembaar zijn. Ze worden verkocht in een soort poedervorm en je past ze toe bij het water geven aan je planten. Daarna gaan ze aan de slag. Zijn er geen larven meer over? Dan sterven de aaltjes ook uit.
Rouwvliegjes vangen
Naast het bestrijden van de larven kun je ook de vliegjes zelf gaan vangen. De gevangen vliegjes kunnen immers geen eitjes meer leggen. Daar zijn verschillende gele plakstickers voor verkrijgbaar. Nog makkelijker is een schaaltje water met een scheutje wijn en een drupje afwasmiddel. Het rouwvliegje zal dit zien als een vrijdagmiddagborrel, maar dat is dan ook gelijk de laatste.
Wat zijn jouw tips?
We hopen dat je met deze tips de plaag in huis kunt bestrijden. Vaak is één methode niet genoeg en is het handig zelf te proberen wat werkt. Helemaal voorkomen is overigens niet mogelijk, maar met deze tips houd je je planten gezond en sterk. Heb jij nog een goede tip om te delen met onze lezers? Laat het weten in een reactie hieronder.
Aah ik had deze ook! De gele stickers hielpen zo goed dat ik de aaltjes nog niet heb hoeven gebruiken!
Ik maak altijd bakjes met een mengsel van (schoonmaak)azijn en afwasmiddel. Keukenfolie erop, met een vork gaatjes prikken. Vliegje kan er wel in, maar er niet meer uit.
Schijfjes rauwe aardappel om de potgrond te bedekken